"Сега е трудно да се говори за реанимиране на "Южен поток", казват от руското външно министерство

В момента Русия не обсъжда въпроса за възобновяване на газопровода "Южен поток", замразен „заради неконструктивната позиция на Евросъюза“, който препоръча отказ от изграждането на тръбопровода.

"Газпром" подписа договор за строителството на първия участък от „Турски поток“ Путин и Ердоган се разбраха за газопровода "Турски поток"

„Сега е трудно да се говори за реанимиране на „Южен поток“ или да се опитаме да създадем нещо ново с оглед на предишните дейности и идеи“, заяви директорът на 4-ия европейски департамент в руското министерство на външните работи Александър Боцан-Харченко, цитиран от "Интерфакс".

Той отбеляза, че позицията на София по този въпрос не е само резултат от проведените президентски изори.

В разговор с агенция „Интерфакс“ дипломатът отбеляза, че вече се забелязва затоплянето на отношенията между Москва и София, а по-нататък България ще може да се присъедини към новите руски енергийни проекти.

„Но повтарям: новият президент на България Румен Радев има, без преувеличение, много по-рационален, здрав, конструктивен подход за развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко.