Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро

Компанията изпълнител на проекта „Турски поток“ South Stream Transport B.V. подписа споразумение за строителството на първия морски участък от газопровода с швейцарската фирма Allseas Group S.A. Договорът между двете включва и евентуалното му продължаване със строежа на втори участък, съобщават от „Газпром“.

"Газпром" дава 38 млрд. рубли през 2016-а за строежа на "Турски поток"

„Според договора Allseas трябва да положи по морското дъно близо 900 км. тръби. За изпълнението на тази работа компанията планира да използва новият най-голям в света строителен кораб Pioneering Spirit, оборудван с шест инсталации за заваряване и нанасяне на покритие“, посочват от руската компания.

Според „Газпром“ швейцарският изпълнител ще започне полагането на първия участък през втората половина на 2017 г.

„Турски поток“ беше обявен от руските власти през декември 2014 г., като заместител на „Южен поток“. Строителството на газопровода в морския участък се финансира изцяло от „Газпром“. Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.