В кои държави ще има секции?

Централната избирателна комисия се събира заради предстоящите избори. След рекордния брой подадени заявления за гласуване в чужбина, сега трябва да стане ясно къде колко секции ще има. 

Режисьор агитира за изборите от сцената на Народния театър Печатницата на БНБ ще отпечатва бюлетините за изборите

Приетите от ЦИК заявления за гласуване в чужбина са 44 950. От тях най-много – 19 014 са от Турция, което е 42%. Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия. От Великобритания заявленията са 5 259, Испания - 3 009, САЩ - 2 778,

Александър Андреев посочи, че заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016. По думите му тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление през сайта на ЦИК.

В две държави извън ЕС има подадени заявления за образуване на повече от 35 секции  - САЩ и Турция. „Изборният кодекс определя секциите, с оглед на което има и мотивирани предложения за образуване на повече от 35 секции“, поясни той и добави, че решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март.