Битката за гласове намери неподозирана досега трибуна

Битката за гласове преди изборите намери неподозирана трибуна. Политическата агитация стигна до сцената на Народния театър.

Всякакви методи за предизборна пропаганда ни минаха пред очите през последните години. Най-мощният, разбира се, си остава Facebook. Все по-модерно е и разпращането на лични есемеси от партийните централи.

Щабовете печатат брошури, брандират шапки, тениски и запалки. Те обаче изглеждат като отживелица на фона на по-модерните агитационни кибрити, вафли и дори шоколадови бонбониери. В някои краища на страната пък все още са популярни забрадките и пликовете със стоки от първа необходимост.

Следващият случай обаче излезе извън всички тези познати рамки.

Постановката е приключила. Но публиката още е в залата. Всички са в очакване на режисьора. И неговата реч.

„Знам, че сме в предизборна кампания, не е политическа агитация. Готвейки се за тази пиеса прочетох мисълта на един британски премиер - Маргарет Тачър, която казва: „Ако искаш да обсъдиш един проблем, иди при мъж. Ако искаш да го решиш, иди при жена”. Благодаря, г-жа Дончева. Надявам се да ти кажа: „Да, господин премиер” преди Великден”, заяви режисьорът Борис Панкин.

Обръщението е към жена политик, която е сред присъстващите. А режисьорът е кандидат за депутат от нейната партия.

„Аз се обърнах към нея, без да споменавам нито име на партия, нито номер на бюлетина, нито призив. Това е време след поклоните и всеки е свободен да напусне”, обясни Борис Панкин.

 Хората обаче остават. И не всички са съгласни със станалото. Несъгласни са и от гилдията. Нона Йотова също е кандидат за парламента. Агитацията, според нея, спира на прага на театъра.

„Това е абсолютно недопустимо. Театърът е храм и поне за мен е нещо свято и зрителите, които влизат, те не са си купили билет, за да има се прави политическа агитация от сцената”, коментира Нона Йотова. 

„Смятам, че това е една закачка, че това е една шега, на място и съм абсолютно съгласен, че театърът има друга функция и аз никога не бих я нарушил”, заяви Борис Панкин.

От Народния театър отказаха да застанат пред камерите на NOVA. Обясниха обаче в становище до медиите, че сцената не е била и не може да бъде трибуна на политически страсти.

В следващите дни представлението ще се играе и в други градове на страната. Но без призиви.

„Дълбоко съжалявам и се извинявам на хората, на които съм причинил дискомфорт”, заяви Борис Панкин.