Край на разместването в листите

Окончателният списък с новите 240, които ще влязат в парламента, вече е обявен. 15 души са подали заявления, с които се отказват от възможността да станат народни представители. Как се подреди пъзела в парламентарната зала?

Край на разместването на  депутатите, които влизат в новия парламент. Окончателният списък от Централната избирателна комисия е готов. Партиите направиха последните си ходове за това кой точно да седне на отредените им банки. Тези, които водят листи на две места, решиха на кого да отстъпят реда си. Други 15, които са участвали в изборите без никакво намерение да стават депутати, директно се отказаха да влязат в парламента и така дадоха реда си на следващия в партийната редица.

Пълен списък с имената на новите 240, които влизат в парламента, вижте ТУК

По темата

Решението на партийните лидери да освободят един от двата района, в който бяха избрани, вкара в парламента 12 депутати. В ГЕРБ Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев, Теменужка Петкова направиха пренареждането и така на депутатските банки с тях ще седят Румяна Бъчварова, Снежана Дукова, Мария Илиева, Александър  Мацурев, Алтимир Адамов. При БСП Стефан Данаилов осигури място на Александър Паунов. В ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Камен Костандинов изтеглиха по още един депутат след себе си. При ВОЛЯ и Обединените патриоти същото направиха Веселин Марешки и Валери Симеонов. Списък може да видите ТУК

„Всеки един кандидат, който е избран, би могъл да оттегли своето съгласие”, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Така са постъпили 15 души, които доброволно са се отказали от властта. И са изпратили декларации, че не искат да бъдат депутати.

А на фона на пълния състав на парламента продължават и хипотезите за бъдещото управление. От Левицата отхвърлят категорично варианта за общо участие с ГЕРБ във властта.

„Дясно либералните партии имат огромно мнозинство в НС. На тях защо им е левицата в момента? Като прибавим и ДПС към дясно либералното мнозинство те имат 150 народни представители”, коментира Валери Жаблянов от БСП.

Между ГЕРБ и БСП имало и принципни  различия за управлението. Ако победителите ГЕРБ не успеят да съставят кабинет, БСП нямали много варианти за партньори.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки потвърди, че след изборите е водил разговори с много хора. И ако партията му получи покана за властта, ще иска да участва като равностоен партньор. 

„Аз съм обявил твърдо, ние не можем да участваме като подкрепящи. Можем да участваме само като партньори в едно управление. Да носим нашата отговорност”, казва Веселин Марешки от ВОЛЯ.

Посочи и три варианта за кабинет. Първият: изцяло европейският – ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ. Вторият вариант, според него, е коалиция между ГЕРБ и „Воля” с подкрепа каквато успее да организира най-голямата партия”. Третият бил между ГЕРБ и Обединените патриоти.

С началото на седмица се очаква официалните разговори по оста ГЕРБ – Обединени патриоти да се възобновят.

Сега се очаква президентът Румен Радев да издаде указ за насрочване на първото му заседание. Очаква се то да бъде на 19 април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.