Напрежение при преговорите

По темата

Престрелки между ГЕРБ и Патриотите на тема кой да бъде следващият премиер. Дни след изказванията на Валери Симеонов, че Бойко Борисов не трябва да е премиер, в ГЕРБ решиха, че е време да бранят лидера си.

„Такива социални експерименти, които се предлагат, са опит за вдигане на цената на малкия партньор. Естествено ние никога не може да забраним на Валери Симеонов с неговите девет депутати да претендира за всичко”, коментира Владислав Горанов.

Тихата опозиция в лицето на Валери Симеонов не отстъпи.

„Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев, това е негово право”, каза още Горанов.

Още преди да са започнали преговорите по същество е ясно - различия има не само за това кой да е премиер.

„Няма конфликт, има дисбаланс между възможности и претенции, което е обичайно”, заяви Горанов.

„Ние сме различни партии. В нашата коалиция сме три партии, ГЕРБ са отделна партия. Нормално е да има различия”, заяви Валери Симеонов.

Ако различията се окажат непреодолими и на финалния етап от преговорите, имало и по-рискован вариант. Но все пак вариант - правителство на малцинството. С депутатите на ГЕРБ и принципната подкрепа на други.

Разговори можело да се водят и с Марешки. След като, по думите на Горанов,  "разбрал, че премиерското място е заето и от лявото, се ориентирал към дясното пространство".

Независимо какво ще е правителството - обещават го до Гергьовден. А кой ще е председателят на парламента, след като Цецка Цачева остана извън него? Първите спекулации водят към Димитър Главчев. Именно той заместваше Цачева по време на президентската й кампания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.