Това сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия

Глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, могат да се съкратят със 70 процента до 2050 година, и окончателно да бъдат избегнати към 2060 година, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.

Агенцията цитира доклад на Международната агенция за възобновяема енергия.

Без коли в центъра на Осло от 2019-а

За да се постигнат тези цели възобновяемите източници на енергия в първичните доставки на енергия трябва да се увеличат до 65 процента през 2050 година от сега съществуващите 15 процента, отчетени през 2015 година.

Допълнителни инвестиции в енергетиката в размер на 29 трилиона долара ще бъдат необходими до 2050 година. Това представлява 0,4 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на планетата.

Подобна инвестиция би довела до такъв стимул, заедно с други политики, поддържащи растежа, които да доведат до увеличаването на глобалния БВП на планетата с 0,8 на сто до 2025 година.

Глобално емисиите на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, са възлезли на 32 гигатона през 2015 година. Емисиите трябва да паднат до 9,5 гигатона през 2050 година, за да се ограничи глобалното затопляне на не повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните температури. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.