С жалба и очаквания Калоян и Лилия се срещат с омбудсмана Мая Манолова

Бъдеща млада майка - без лев доход, след като частен съдебен изпълнител запорира сметката, по която тя получава своите болнични.

Историята започва преди година, когато жената тегли кредит за майка си в размер на 600 лева, който трябва да бъде върнат за шест месеца. Не плаща последните две вноски. Разбира, че дължи още 300 лева. После, че дължи 600 лева. 

В печата: ЧСИ-та събраха 80 млн. лв. дългове към държавата и общините Зачитат ли частните съдебни изпълнители правата на длъжника? Асоциация ще брани длъжниците

Лилия и Калоян са бъдещи родители. Запорът е заради кредит, теглен от Лилия за нейни роднини. Считан за погасен от тях, но не и от кредитора.

„Ние въобще не знаехме, че има някакви задължения относно този кредит. Не сме били уведомени по никакъв начин, че ще има дело и запор. Ние не се крием”, казва Калоян.

Лилия остава без единствените си приходи. Видно от извлечението от банката. Друго, освен болнични от НОИ, Лилия не получава.

Според бележката от банкомата с още две месечни обезщетения тя би излязла на нула. На практика обаче с тях тя трябва да яде за двама. Затова и по закон те не могат да й бъдат отнети, дори да беше най-голямата длъжница в държавата.

От кантората на частния съдебен изпълнител отказаха да застанат пред камерата на NOVA с мотив, че са много заети. Относно оплакването на Лилия, че не са я известили за делото, коментираха, че си има контролни органи, които „да ги проверяват”.

На останалите въпроси, отговориха с имейл. В него уточняват, че изрично са предупредили банката запорът да не се счита за наложен за суми като болничните на Лилия. И че са получили уверения, че бременната може да си изтегли парите.

С жалба и очаквания Калоян и Лилия се срещат с омбудсмана Мая Манолова. Случаи като техния са до болка познати в нейния офис. Ще влязат и в дневния ред на Народното събрание. Дебатът за промените предстои.

„В този случай може да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира в „Събуди е” омбудсманът Мая Манолова.

Това е нагледен пример и за това как в България се решава проблема с демографската криза. Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова. 

„Изготвила съм законодателни промени заедно с неправителствени правозащитни организации и ги внесохме в парламента. Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, заяви омбудсманът.

Какво още обясни Мая Манолова за промените - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.