Без опис на имущество, ако длъжникът откаже да плати, пише вестник "Монитор"

Частните съдебни изпълнители са събрали над 80 млн. лв. дългове към държавата и общините през 2015 г. Това съобщи пред „Монитор“ председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Над 40 млн. лв. пък са внесени в хазната от ДДС, от публични продажби, данъци и осигуровки на частните съдебни изпълнители и на служителите в техните кантори.

„Общините масово работят с частни съдебни изпълнители, за да си съберат парите. Ако в едно кметство спре плащането на задължения, става страшно. По принцип съдебното изпълнение е пряко свързано с финансовата стабилност на държавата, на бизнеса и на хората“, каза Дичев.

Междувременно стана ясно, че Камарата на частните съдебни изпълнители предлага създаването на законова процедура, при която малките дългове за ток, парно, вода, телефони, глоби на общини, да бъдат събирани извънсъдебно. Това означава кредиторът да даде вземането на съдебен изпълнител, преди да е извадил изпълнителен лист в съда. По този начин ще бъдат избегнати юрисконсултските възнаграждения, които са минимум 300 лв., и съдебните такси.