Недоволни са 31%, показва проучване на общественото мнение

62% от французите одобряват новия френски президент Еманюел Макрон, става ясно от проучване на общественото мнение, проведено от IFOP Survey (IFOP) по поръчка на вестник "Журнал дьо Диманш", пише БГНЕС.

Меркел и Макрон искат реформи в ЕС (ВИДЕО) Франция вече има нов премиер (ВИДЕО) Първа чуждестранна визита на Еманюел Макрон Смяна на властта: Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец (ВИДЕО+СНИМКИ)

На въпроса "Доволни ли сте от избирането на Еманюел Макрон за френски президент?“ положително отговарят 62 на сто от анкетираните. Сред тях 12% казват, че са „много доволни“, а останалите 50% - че са „по-скоро доволни“.

Същевременно „по-скоро недоволни“ са 20% на сто от французите, а други 11% са „много недоволни“. Така общият брой на недоволство срещу държавния глава възлиза на 31%.

Позицията си не са заявили 7% от анкетираните.

Популярността на Макрон е почти равна на тази на предшественика му Франсоа Оланд след избирането му – 61% през май 2012 г.

Що се отнася до новия министър-председател на страната Едуард Филип, от това назначение са „много доволни“ само 5% от гражданите. „По-скоро доволни“ са 50%, “по-скоро недоволни“ са 18 на сто, „много недоволни“ са 6 на сто. Останалите 21% от анкетираните не са изразили пристрастия.

Оценката на премиера също е близка до тази на предшественика му Бернар Казньов, който при назначаването си през декември 2016 г. се радваше на подкрепа от 51%

Изследването е проведено по телефона в периода 19-20 май сред представителна извадка от 973 души на възраст над 18 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.