Мерките за сигурност са изключително засилени

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец. 39-годишният центрист поема властта от предшественика си Франсоа Оланд – социалистът, чийто 5 години на поста бяха засегнати от тежка безработица и кървави терористични нападения.

По темата

Двамата ще проведат частна среща в президентския кабинет, където Макрон ще получи кодовете за стартиране на ядрените оръжия на Париж.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Макрон мина по червения килим сам, без съпругата си. Причината е, че досегашният президент Оланд няма официална партньорка и етикета повелява когато е сам, да не посреща двойка.

Съпругата на Макрон - Бриджит, дойде по-рано и също мина по червения килим сама. Медии отбелязват, че реално тя първа влезе в президентската резиденция.

Новият държавен глава и съпругата му вече обявиха, че ще живеят в Елисейския дворец. Нито Оланд, нито предшественикът му Никола Саркози не харесваха двореца и не живееха в него.

Мерките за сигурност са изключително засилени, като над 1500 полицейски служители са разположени в близост до президентската резиденция и близкия булевард „Шанз-Елизе“. Околните пътища вече са блокирани.

След официалния обяд Макрон ще посети кметството на Париж, което е и традиционна спирка за всеки нов френски президент в неговия "приемащ" град. Той ще бъде придружен от съпругата си Бриджит.

Очаква се утре новият лидер на Франция да разкрие строго пазеното име на своя министър-председател. След това той отпътува към Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.