Двамата лидери се срещнаха в Берлин

Франция и Германия ще съставят пътна карта за по-голяма интеграция в ЕС и в подкрепа на еврото, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Тя се срещна в Берлин с френския президент Еманюел Макрон.

Той пък се обяви за историческо реформиране на Европа. Двамата лидери смятат за възможно европейските договори да бъдат променени, ако е необходимо.

Според френския президент Европа е изправена пред надигането на популизъм и риска от разпадане.

Меркел и Макрон заявиха, че са отворени за идеята за промени в европейските споразумения и по-конкретно за преустройство в начина на функциониране на еврозоната. От гледна точка на Германия е възможно да се променят споразуменията, ако това е разумно, каза Меркел в Берлин. Макрон от своя страна подчерта, че споделя тази идея.

Той обаче се противопостави на обединяване на дългове от миналото между страните от еврозоната, но каза че не е против такъв механизъм да се приеме за в бъдеще. Двамата ръководители изразиха желание за „нова динамика“ в Европа, символ на която ще бъде френско-германска министерски съвет през юли.

„Ние искаме да създадем нова динамика“, подчерта германският канцлер, обявявайки организирането на такъв форум. Новият френски президент от своя страна заяви, че ще търси повече прагматизъм и добра воля в отношенията между двете страни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.