Това е една от мерките, които целят да реформират политическия елит на страната

Официално обявиха Еманюел Макрон за президент на Франция (ВИДЕО+СНИМКИ) Смяна на властта: Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френското правителство обяви плановете си да забрани на депутатите да наемат като свои помощници членове на семействата си. Това е само една от мерките, чиято цел е да реформира политическия елит на страната, разтърсен от скандали по време на предизборната президентска кампания тази година, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Правосъдният министър Франсоа Байру заяви, че с това правителството се надява да възстанови доверието в политиците, което получи сериозен удар от разследването срещу бившия премиер Франсоа Фийон, обвиняван, че е наел фиктивно като асистентка съпругата си Пенелъпи. 

Скандалът коства на Фийон победата на президентските избори, на които се беше кандидатирал от партията „Републиканците“. В разгара на предизборната кампания френският в. „Канар анше“ съобщи, че Пенелъпи дълги години се е водила парламентарен помощник и е получавала заплата, въпреки че реално не е работила. 

Във връзка с публикациите прокуратурата започна предварително разследване по текст от наказателния кодекс „създаване на фиктивно работно място”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.