"Франция избра надеждата", бяха първите думи на държавния глава

Новият президент на Франция положи клетва и обеща Ренесанс. Еманюел Макрон пое поста след кратка церемония в Париж. И се зарече, че ще върне самочувствието на френската нация. 

Встъпването в длъжност имаше няколко момента, носещи важна символика. Всички подчетават възрастта на новия президент, който на 39 години става най-младия държавен глава на Петата република. Което се счита за белег на голяма промяна. Подчертава се и изборът на Еманюел Макрон да измине разстоянието от Елисейския дворец до Триумфалната арка във военен автомобил, с което заяви намерения да е истински главнокомандващ на Френската армия. 

„Франция избра надеждата“, бяха първите думи на държавния глава, който обеща Европейският съюз да бъде реформиран и възобновен.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА В ЕЛИСЕЙСКИЯ ДВОРЕЦ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Еманюел Макрон получи златната верига на командир на Почетния Легион. А Конституционния съвет официално го обяви за осми президент на Френската република. След което Макрон произнесе първото си слово вече на новия пост.

"Днес Европа и света се нуждаят от силна франция повече от всякога. Нуждаят се от Франция, чийто глас за свобода и солидарност се чува силно и ясно", заяви новият президент на Франция Еманюел Макрон. 

Малко повече от час преди това имаше любопитни моменти. Като този, че се наложи Еманюел Макрон да влезе в Елисейския дворец сам, без съпругата си. Протокол и проява на "солидарност" не позволиха на първата двойката да влязат заедно в новия си дом. Причината - липсата на официална половинка от страна на вече бившия президент Франсоа Оланд. Брижит Макрон също мина сама по червения килим, под погледите на цяла Франция. След едночасова среща, Франсоа Оланд беше изпратен извън двореца, а Макрон обеща светло бъдеще.

"Ще убедя моите сънародници, че мощта на Франция не отслабва. А сме на прага на истинско възраждане. И държим в ръцете си всички необходими инструменти, за да бъдем Велика сила през 21-ви век", добави Макрон. 

Официалната част приключи с инспекция на строените в Елисейския дворец войници и скромен парад за кратка церемония под Триумфалната арка. 

Минути след като пое властта Макрон обяви и първите назначения в новата власт. А още утре ще е и първата му официална визита в чужбина - пътуване до Берлин за среща с Ангела Меркел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.