По думите му между 4000 и 6000 души са договорени да започнат работа

"Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда”. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Симеонов обясни, че на заседанието си МС е приел Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни.

15 пречиствателни станции ще работят за чисто море Лъжат ли ни сайтовете за резервации?

„Отпаднаха изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпаднаха също така изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места, тъй като тези свободни работни места, са традиция особено в туристическия сезон“, поясни Симеонов.

Отпаднало е и изискването за договори за наем. Вече желаещите да работят в България ще бъдат приемани само с декларации.

Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон“, убеден е вицепремиерът.

Той посочи, че вече има няколко хиляди души, които имат сключени договори с хотелиери по Черноморието, които чакат точно този правилник да влезе в сила, а той ще влезе в сила следващата седмица.

"Между 4000 и 6000 души са предварително договорени да започнат работа", съобщи Симеонов.

Според него няма кого да изместят тези чуждестранни работници.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.