Проблемни остават Лозенец и Синеморец

Начало на летния туристически сезон и първи сигнали за замърсяване на морето. Близо 15 пречиствателни станции ще обработват отпадните води, но въпреки това все има проблемни места.

По темата

На Офицерския плаж във Варна се намира Шокъровия канал. Заради водите, които се изливат от него през последните две години плажът беше затварян в пика на сезона.

Иначе увереността, че морската вода ще бъде чиста идва и от факта, че започнаха масови проверки на пречиствателните станции по морето. Въпреки, че констатират готовност, експертите признават, че има какво още да се желае особено по Южното Черноморие. Там проблемни остават районите на Лозенец и Синеморец.

Още в първия ден на летния сезон получихме сигнал за съмнение, че морето се замърсява. Черната струя се излива от брега на град Бяла.

Все пак е взета проба, която трябва да установи има ли замърсяване. И ако е така - ще последват санкции.

Така ще е през целия летен сезон. Ще се проверяват не само сигнали на граждани, но и пречиствателните станции, чиято работа ще се увеличи с 15% през следващите месеци. 

На юг и този сезон най-проблемен остава района на Синеморец.

По северното Черноморие пък предстои пречиствателната станция на Златни пясъци да се разшири, но ремонтът ще започне чак през есента.

Целта - повече туристи да изберат българското море.

А проверките на контролните органи ще продължат през цялото лято. 

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.