Според него тя застрашава националната сигурност

Скандал заради оградата с Турция. Прокуратурата и ДАНС обявиха, че ще проверяват съоръжението. Причината е, че има сигнал, че работата по оградата е възлагана на фирми, близки до „Патриотичния фронт”.

В крайна сметка се стигна до закани със съд между политиците.

Около 15:00 часа вицепремиерът Валери Симеонов пристигна в Съдебната палата в София и подаде сигнал срещу депутата от БСП Елена Йончева. Причината е нейно участие в предаването „Здравей, България” по NOVA, където тя заяви, че разполага с документи за злоупотреби  при строежа на границата ни в Хасковския район. Според Йончева там оградата трябва да е двуреда, а е построена като еднореда.

Всички тези нейни изказвания, според Валери Симеонов, са заплаха за националната сигурност.  

"Менте" ли е оградата ни с Турция? БСП дава оградата по границата ни с Турция на прокурор Елена Йончева и вътрешният министър се скараха за граничната ограда

 

„Сигурен съм, че ще се докаже, че става въпрос за престъпление против националните интереси, за които по 2 члена ще се носи наказателна отговорност, включително и лишаване от свобода”, заяви Валери Симеонов.

По думите му документацията, която е изнесена, е копирана във външни частни копирни центрове.

„Нищо от тази информация, която изнася, не е вярно, освен това, че оказва точно откъде най-лесно могат да преминат бежанците”, коментира Симеонов. И обвини Йончева, че така насочва мигрантите към конкретни точки и райони, откъдето да минат границата. 

„Г-н Симеонов много се е объркал. Тази информация беше казана в ефира на националната телевизия от трибуната на парламента”, отговори Елена Йончева.

Тя допълни, че информацията, с която разполага, е официално получена от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и в нея няма нищо секретно. 

По въпроса се изказа и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

„Българо-турската граница е 274 километра. В момента имаме възпиращо съоръжение на цялата граница. Височината на първия ред от двуредовото съоръжение, което пази границата ни с Турция е високо от 3 метра. Вторият ред, който е на 1,5 метра отстояние, е висок 2,5 метра. Едноредовата ограда е 3,5 метра, за да бъде по-висока”, заяви в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призна и слабостите в системата за сигурност: "Ако някой среже оградата, никой няма да разбере".

И предложи да се спре със спекулацията, като се поканят журналисти на посещение на оградата.

„В момента България ще бъде подложена на засилващ се транзитен поток от Германия към Турция и не изключвам да има операции, които да бъдат свързани срещу граничните полицаи, ако има корупция и взимане на пари от този транзитен поток”, каза още Цветан Цветанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.