Опозицията твърди, че много от камерите не работят и има риск за националната сигурност

Опозицията дава оградата по границата ни с Турция на прокурор. БСП твърди, че много от камерите за видеонаблюдение не работят и че има риск за националната сигурност.

Последва реакция на премиера Бойко Борисов от Берлин след срещите му с Ангела Меркел.

По темата

Оградата се превърна в поредната ябълка на раздора между управляващи и опозиция. Едноредова или дворедува е тя, законно ли е това, работят ли камерите? Тези въпроси постави в студиото на „Здравей, България” депутатът от левицата Елена Йончева.

Това провокира реакция от страна на вътрешния министър Валентин Радев, който се включи по телефона, за да й опонира и дори я покани на съвместна проверка по границата, за да видят нещата от първо лице.

На екипа на NOVA МВР вече четвърти деk отказва достъп до оградата.

Първите 30 километра от оградата по границата с Турция бяха построени от военните по поръчка на МВР. Останалите 131 се строят от частни фирми чрез областните администрации. Но едноредовата ограда не е достатъчна защита, според левицата.

„Бежанците използват и стълби и правят процепи през оградата, срязват оградата и преминават през нея”, заяви Елена Йончева.

Решението за едноредовата ограда е взето през 2015 година, когато става ясно, че предвиденото финансиране трябва да бъде ограничено.

„Това е обект от националната сигурност. И МВР е изготвило проект как трябва да бъде тази ограда, за да бъде ефикасна”, коментира Йончева.

„Платено е за едноредова ограда. Решението е взето от всички по веригата и е по законовите правила”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.   

А опазването на границата от влизането на нелегални мигранти е неефективно и заради неработещо видеонаблюдение, твърдят от опозицията.

„Поради липса на сключен договор за следгаранционна поддръжка, значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства, сензори, сензорни възли и други, не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охраната на границата”, заяви Елена Йончева.

„Вече прекалихте с това да обяснявате как търгуваме с националната сигурност. И моля Ви спрете да внушавате такива неистини”, заяви Радев. „Има прокуратура, преди тя да излезе, моля ви да не говорите неистини по телевизиите”.

А според хората в граничните села оградата върши работа, но начини за минаване винаги има. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.