Това е част от първата обиколка на премиера зад граница след встъпването му в длъжност

България е подобрила охраната на границата с Турция. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с премиера Бойко Борисов.

От страната ни обаче се очаква да предприеме и конкретни стъпки за борбата срещу нелегалния трафик на мигранти през границата, което все още е голям проблем. Германският канцлер увери още, че би искала страната ни да стане част от Шенгенското пространство. Това обаче би било възможно едва след като страната ни изпълни необходимите условия. Особени усилия България ще трябва да положи в борбата с корупцията и налагането на правова държава.

Двамата разговаряха в Берлин в рамките на официалната визита на българския министър-председател в Германия.

„Ние подкрепяме България и реформите в нея, благодарим на за ангажираността по осигуряване на границите с Турция”, заяви  Ангела Меркел след срещата. 

От своя страна премиерът коментира възможността мигранти да преминават през оградата по границата между Турция и България. „По отношение на това, че една ограда може да се преодолява, искам да кажа, че и берлинската стена се преодолява. От „Алкатраз” има избягали. В крайна сметка нашето предпазно съоръжение цели да подпомага граничната полиция, а не да превръща границата в затвор”, заяви Борисов.

Борисов обясни и какво се е случило с парите, които България получи от ЕС за подобряване на охраната на границата. „Запознах канцлера, че при смяната на правителствата, имаше забавяне при обществените поръчки и тези 160 милиона лева, отпуснати в Братислава, все още не са влезли в употреба. Аз съм убеден, че когато осигурим нужната техника, ще имаме най-надежната граница”.

„Работата на опозицията е да иска всяко нещо да става по-бързо и ефективно и предполагам, че и в Германия е така. Ние се стараем максимално и това се оценява от нашите партньори. По-добре е да спазим Закона за обществените поръчки, отколкото да направим нещо, от което да се срамуваме”, добави той. 

За нас е важно всички да просперират икономически. България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов”, каза още Ангела Меркел. 

По темата

Двамата са обсъдили и развитието на страните от Западните Балкани. „Благодарение на своето географското си положение и предстоящото си председателство на Европейския съюз през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогне Балканите. Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите”, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

„Моторите на ЕС - Германия и Франция - ще направят необходимото, за да помогнат на народите на Балканите”, каза още Борисов. 

„В Триест предстои да говорим с представители на страните от Западните Балкани. Ще дадем надежда за перспектива и ще подкрепим тези страни, тъй като другите политически партньори също са заинтересовани да имаме добри отношения. Ясно искаме да се разбере, че подкрепата ни към Западните Балкани няма да се промени”, подчерта Меркел.

Борисов е запознал Ангела Меркел с развитието на енергийните проекти в България, включително и с проекта за газов хъб „Балкан“ и е споделил своето мнение за отношенията между ЕС и НАТО.   „Моята мечта е ЕС да бъде колективен член на НАТО“, каза българският премиер и добави, че това е въпрос на дискусии.

Борисов вече разговаря с новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

От изявлението му стана ясно, че двамата са се уговорили френският държавен глава да посети България през август. Макрон ще разгледа и границата ни с Турция.

При посещенията си в Германия и Франция министър-председателят е придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Очаквайте подробности!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.