Според Зоран Заев, правителството вече е направило първата стъпка за постигането на тези цели

"Намерението на правителството е до края на годината Македония да получи препоръка за започване на преговори с ЕС, а през следващата година и дата за започване на преговорите", заяви чакедонският премиер Зоран Заев на среща с представители на обществени организации, цитиран от БГНЕС.

Македония сменя учебниците по история Заев: Хладният период между България и Македония свърши вчера Македонските медии: Отворена е нова страница в отношенията с България ЗНАКОВА ВИЗИТА: България и Македония с общи празници и договор за добросъседство

Според него през първия месец правителството направи първата стъпка за постигането на тези цели.

"Показваме ангажимент към ценностите, протягаме ръка за сътрудничество чрез политиките на всеобхватност в държавата, чрез политиките на мостове към съседите и чрез политиката на отвореност към нашите стратегически партньори на ЕС и НАТО. Това се цени от институциите на ЕС, които са готови да ни помогнат да постигнем евроатлантическата интеграция. И ние като правителство осъзнаваме своята отговорност. В процеса на реформи правителството възприема като партньор всички демократични и граждански ориентирани сили в държавата. Това са политици, експерти, видни лица и всеки гражданин, който иска да помогне", каза Заев.

На свой ред вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи заяви, че външнополитическата обстановка е благоприятна за страната.

"Имаме позитивна политическа обстановка през следващите три шестмесечни цикли, когато ротационното председателство на ЕС ще бъде в ръцете на България, Австрия и Румъния. Паралелно с приоритетните реформи, правителството работи и за премахване на политическите пречки, пред които сме изправени - да приключим с Рамковия договор, който е източник на разногласия вече 20 години, и да приемем закон, който се отнася до езиците", посочи Буяр Османи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.