Македонският премиер Зоран Заев е на официално посещение у нас

Македония поиска подкрепа от България за ЕС и НАТО. Това обяви премиерът Зоран Заев, който дойде в София на официално посещение. Нашата столица е втората спирка в чужбина на Заев след Брюксел.

Съвсем като у дома си, македонският премиер дойде в исторически момент за страната си - след дълга криза и дълги опити да състави правителство.  "За нашата страна няма алтернатива, освен пълноправното членство на Македония в НАТО и ЕС", подчерта Заев. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС ЗАЕВ ВИЖТЕ ТУК

По темата

От своя страна българският премиер обеща помощ, но искал да види усилия. "Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност", коментира Бойко Борисов.

А помощта нямало да е само политическа. "Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов. "Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз", каза още Борисов.

Единство да има и в празниците, предложи Борисов. Заев го обсъди и с държавния глава Румен Радев. 

"Кирил и Методий, нашите свети братя, вместо да са повод за радост, те са повод за раздори. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие и в София? Според мен, може", коментира Борисов. 

Договорът за добросъседство между двете страни ще бъде официално подписан на 2-ри август в Скопие. Тогава Бойко Борисов ще гостува там за честването на Илинденско-Преображенско въстание. 

Без съмнение договорът ще е написан и на македонски език. "В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава", обясни Борисов. 

Двамата премиери се разбраха да не спорят за общата история, а само да я ценят. "По-близък народ ние нямаме", подчерта Борисов.  "Историята може само да ни сближи, а не да ни раздели", коментира Заев. 

Бойко Борисов и македонският му колега се разбраха и София и Скопие да кръстят по една улица на покойни президенти от двете страни. У нас тя ще се казва Борис Трайковски, а в Македония - Желю Желев.

След срещата си в Министерски съвет, двамата премиери символично поднесоха цветя пред паметника на цар Самуил - владетелят, който двете нации - българската и македонската - от дълго време не могат да си разделят.  

СНИМКИ ОТ ПОДНАСЯНЕТО НА ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.