Продължава официалната визита на македонския премиер у нас

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път - не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние. Това заяви на среща с журналисти македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

По темата

В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС. Заев уточни, „че между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения", но този период е "приключил вчера“. На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Македонският премиер изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония ще получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС.

Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония: „Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори". 

Тази сутрин Зоран Заев се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев и с енергийния министър Теменужка Петкова. 

С Петкова Заев се договори да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония. "Обменът на ноу-хау в производството на ток и газовата сфера са конкретните области, в които можем да си сътрудничим", смята Заев. В разговора македонският премиер потвърди интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна. 

По време на срещата си със Заев председателят на Народното събрание е изразил задоволство от успокояването и стабилизирането на политическата обстановка в Република Македония. 

 "Ще работим за изграждането на отношения на добросъседство на Балканите и пример за това е подготовката за сключване на договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент за развитието на двустранните отношения", заявил Димитър Главчев. Двамата със Заев се обединили около мнението, че сключването на договора ще постави партньорството на нова основа и ще открие пътя за интензивно сътрудничество във всички сфери. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.