Прокуратурата поиска имунитета на трима народни представители от „Воля”

Депутатът Пламен Христов от партия „Воля” заяви, че е готов да се откаже от имунитета си, след като прокуратурата поиска това. В предаването „Събуди се” по NOVA Христов заяви, че на това е готова и колежката му Кръстина Таскова.

„Г-н Марешки е в чужбина и не съм говорил с него. Вече веднъж си е дал имунитета, смятам, че няма да има проблем”, заяви Христов.

Главният прокурор поиска имунитета на двама депутати Марешки сам ще се откаже от имунитета си

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Марешки, Христов и Таскова заради разследване срещу тях за изнудване на собственици на аптеки в страната. Обектите се намират в София, Варна, Добрич, Плевен и Видин, а периодът на разследването обхваща между 2012 и 2015-та година. Според прокуратурата изнудването е ставало по различни схеми.

Разследването започнало преди две години, но се лутало между различни прокуратури. Сега събраните доказателства дошли в София и се установило, че престъпление има.

„Имаме доказателства за указания на Марешки кои аптеки да бъдат ударени. Казвал е: „Ако искаш да излезеш достойно, вземи някой лев и ми прехвърли аптеката”. Тази схема е била работеща до 2015 година”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

А за тези, които не искали да се откажат от аптеките си, имало друго наказание, обясниха разследващите.

„Обикновено заплахата се изразява в това, че непосредствено до тях ще се отворят наказателни аптеки на Марешки – „Лидер” за Южна България и „Супернова” за Северна България. Това не е обикновена конкуренция, а е с престъпни намерения”, обясни Арнаудова.

Престъпните намерения, според разследващите, били осъществявани с помощта на двама служители на Веселин Марешки, понастоящем депутати – Пламен Христов и Кръстина Таскова.

„Обвиненията са абсолютно неоснователни и са скалъпени, те са плод на конкуренция. То има конкретни лица и дружества, които стоят зад обвиненията срещу нас, така че няма нужда да подозирам”, заяви още в петък Пламен Христов

Според прокуратурата седем души, собственици на аптеки, са станали жертва на рекет. Всички те обаче отказаха да говорят за проблемите, които са имали с Веселин Марешки.

А, според прокуратурата, планът за налагане на монопол Марешки  осъществил чрез близките си контакти с тогавашния председател на Агенцията по лекарствата – Евелин Благоев. Екип на NOVA го потърси  за коментар, но не го откри. до момента той не е разпитван, няма и повдигнати обвинения.

Потърсихме и Веселин Марешки, той пък заяви, че ще коментира обвиненията след идния вторник.

В предаването „Събуди се” Пламен Христов отхвърли обвиненията, че конкурентни аптеки са натискани да купуват лекарства от складовете на Марешки.

„Конкуренцията в бранша е доста голяма. Всеки опит за натиск или нелоялно отношение веднага ще ни раздели с нашите клиенти и ще ги изпрати при конкурентите ни”, заяви Христов.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.