Като глава на правителство той ще получи "привилегията", ако пожелае, да седне зад подиума като съдиите

Мариано Рахой ще даде в сряда свидетелски показания в процес срещу предполагаема обширна корупционна мрежа, включваща депутати от неговата партия. Това ще е прецедент за действащ министър-председател на Испания.

Двама предшественици на Рахой впрочем са били изслушвани в съда - Адолфо Суарес и Фелипе Гонсалес, но вече след напускане на поста.

62-годишният Мариано Рахой, който управлява от края на 2011 г., ще трябва да изтърпи и това след дългогодишните афери, накърнили имиджа на партията му, ставайки причина тя да изгуби абсолютното си мнозинство в парламента в края на 2015 г. 

Протест в Мадрид, недоволни искат оставката на испанския премиер (СНИМКИ)

Като глава на правителство той ще получи "привилегията", ако пожелае, да не сяда на обичайното място за свидетели, а зад подиума, също като съдиите. Рахой обаче не ще може да се изплъзне от демонстрантите, насрочили пред сградата на съда протест срещу корупцията, нито от картечния огън на въпросите, задавани от страната ищец АДАДЕ - адвокатско сдружение, близко до Социалистическата партия.

"Медийният отзвук през този ден и следващите изглежда ще е шокиращ", коментира в неделя Къри Валенсуела, авторът на уводна статия в консервативния всекидневник АВС. 

Премиерът ще свидетелства от 10.00 ч. (08.00 по Гринуич) в едно от крилата на Националния съд, където се гледат деликатни дела, в Сан Фернандо де Енарес край Мадрид. Не се знае колко време ще дава показания.

Съдиите решиха с два от общо три гласа, че трябва да бъде изслушан в този процес с много разклонения и 37 подсъдими за предполагаеми финансови злоупотреби между 1999 и 2005 г., за да хвърли светлина върху "контекста" на делото. 

Рахой не получи вот на доверие от испанския парламент

АДАДЕ се кани да разпита Рахой като лидер на Народната партия (НП), която премиерът оглавява от 2004 г., а преди това е бил по-специално неин зам.-генерален секретар.

"Мозъкът" на т. нар. афера "Гюртел" - бизнесменът Франсиско Кореа, обясни по време на процеса, започнал през октомври 2016 г., че е давал на депутати от Народната партия "пликове", за да получава поръчки. Негов основен съучастник е бил Луис Барсенас, домакин, а после за твърде кратко - до 2009 г., и ковчежник на НП, известно време близък до Рахой.

"Той е спокоен и готов да сътрудничи", заяви говорител на канцеларията му.

Този най-заплетен от всички случаи, засягащи Народната партия, бе обект на специално съдебно разследване във връзка с тайно счетоводство, водено за партията от споменатия вече Луис Барсенас, който още не е изправен на съд.

Рахой никога не е бил обвиняван директно, макар че всичките следствени действия срещу депутати и функционери консерватори - по-специално в Мадрид и Валенсия, два дългогодишни бастиона на НП, накараха критиците му да го обвинят, че си е затварял очите.

В понеделник говорителят на Народната партия Фернандо Мартинес-Майльо настоя, че това изслушване е нещо нормално "в една демокрация". И наблегна върху подобни прецеденти в други страни, примерно с бившия британски премиер Дейвид Камерън, призован през 2012 г. в рамките на дело за подслушване; също и във Франция - с бившия външен министър Доминик дьо Вилпен през 2006 и експремиера Лионел Жоспен през 2001 г. 

"Това не представя Испания в добра светлина", възрази обаче Хосе Луис Абалос от Социалистическата партия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.