Това е най-новата идея на просветното ведомство

Министерството на образованието и науката излезе с нови предложения за критериите за прием на първокласници. В тях е залегнал принципа на уседналост.

Системата за прием на първокласници в София стигна до съда СРЕЩУ ИЗМАМИТЕ В ПЪРВИ КЛАС: Ще се променят ли правилата за прием? ПРИЕМЪТ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИ - НА ПРОКУРОР: Oт какво са недоволни родителите?

Според проектонаредбата първокласниците са разделени в четири групи. В първата са включени децата с родители, чийто постоянен или настоящ адрес не е променян най-малко от три години.

Във втората група са децата с родители, които живеят в района повече от година, но през последните три години са променяли местоживеенето си.   Малчуганите, чиито родители са живели на различни места през последната година, попадат в третата група.

ПЪЛЕН ГРАФИК НА ВАКАНЦИИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ПРЕЗ 2017/2018 Г.

В четвъртата група са децата, чието семейство живее извън района на училището.

С приоритет ще се приемат децата от първата група. Когато те са повече от свободните места, ще се вземат предвид други критерии. Такива са степен на увреждане при учениците със здравословни проблеми, починали родители, братя и сестри в същото училище. Важно ще бъде и дали детето е било в предучилищна паралелка в съответното училище.

Критерият, свързан с местоработата на родителите, вероятно също ще отпадне.

Другата промяна, която ще се обсъжда, е идеята Националното външно оценяване в 7-ми клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати. Причината - трудното организиране на матурите на модули.    Просветното ведомство предложи учебната година да се удължи с една седмица. А основният аргумент за това е, че ще се съкратят разходите за отопление през зимата в някои проблемни райони.

Всички тези промени трябва да бъдат обсъдени до 28 август.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.