Властите в страната обявиха четвърто ниво на заплаха от терор

14 са жертвите и поне 126 са ранените при терора в Испания. 17 от пострадалите са в критично състояние, а 28 - в тежко.

ИДИЛ пое отговорност за нападението в Барселона. А властите в Испания обявиха четвърто ниво на заплаха от терор. Полицейското присъствие обаче не се набива на очи.

Страната е в тридневен траур. 

Тази вечер имаше 2 демонстрации на площад „Каталуния” - „за” и „против” бежанците в Испания. 

ТЕРОР В БАРСЕЛОНА: МИНИВАН СЕ ВРЯЗА В ПЕШЕХОДЦИ

Българи на метри от атентата в Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ) Испанският премиер: Грижата за ранените е основният приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ) ВТОРИ АТЕНТАТ КРАЙ БАРСЕЛОНА: Кола се вряза в тълпа, има тежко ранени (ВИДЕО+СНИМКИ) 3-годишно дете е сред жертвите на атаката в Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ) Четвърти арестуван за нападението в Барселона (ВИДЕО)

Ден след атентата Барселона и туристическия булевард „Ла Рамбла” изглеждат както обикновено – хиляди хора от целия свят са там. Всички обаче минават през няколко места, на които поднасят цветя и палят свещи в знак на почит към загиналите и ранените.

 Жители и гости на Барселона се събраха да отдадат почит към жертвите. Мнозина признават, че една от целите на терористите е изпълнена - страхуват се. Други признават, че и досега са живели с мисълта за опасност от нападение.

Микробусът, използван като оръжие, беше изтеглен от булевард „Ла Рамбла”. И започна издирването на извършителите. Полицията съобщи, че петима души са основните заподозрени, а четирима вече са арестувани.

СНИМКИ НА ЧАСТ ОТ ЗАПОДОЗРЕНИТЕ 

Като основен заподозрян се очерта младо момче от арабски произход - Муса Убакир, за когото испанските медии пишат, че е на 17 или 18 години. Като заподозрян го определил по-големият му брат - Дрис Убакир.

В петък за Муса Убакир се появи информация, че е застрелян от полицията.  

Снимка на брат му Дрис Убакир беше разпространена вчера. Подозрението е, че той бил човекът, наел белия бус. Но самият Дрис се предал в полицията. Казал, че някой е откраднал документите му и явно е наел товарната кола. Посочил брат си като заподозрян.

Дрис Убакир

А на площад „Ла Рамбла” и днес говорят само за атентата. Сергиите отвориха в обичайния час. Отново е пълно с туристи, по-малко от 24 часа след атаката.Туристи търсят хотелите си. Но в съзнанието на всички наоколо е атаката.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

Повишено беше нивото на опасност от терористична атака в Испания. На много места в Барселона и цялата страна са изградени допълнителни пропускателни пукнтове.

„В личен разговор казах на президента на Каталуния, че може да разчита на цялата подкрепа на правителството и държавата. Ще помогнем на пострадалите и ще се постараем възможно най-бързо да се върнем към нормалния ритъм на живот. И ще се постараем извършителите да понесат заслуженото за този варварски акт”, заяви премиерът на Испания Мариано Рахой.

Муса Убакир и още трима заподозрени за нападенията на 17 август в Испания.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

Тази нощ е имало опит за нов мащабен атентат. В курортно градче югозападно от Барселона  терористи са се опитали да използват колата си като оръжие. Стигнало се е до престрелка. Има убити и ранени.

По улиците на Камбрилс се чула стрелба. Това са изстрелите, с които полицаи елиминират петима терористи.

Този опит за атентат е свързан с кървавата атака в Барселона. Говори се за терористична клетка с 12 или 13 членове. В Камбрилс атаката се провалила. Автомобилът на терористите блъснал няколко души. Но се преобърнал. И докато петимата излизали от колата, полицаи открили огън и ги убили.

Със същата терористична клетка е бил свързан и инцидент по-рано през седмицата, на който не беше обърнато голямо внимание. При експлозия в Алканар загинал един човек. Сега полицията обяви, че е бил терорист, приготвял е бомба и вероятно се е самовзривил погрешка.

БЪЛГАРКА, РАЗМИНАЛА СЕ НА КОСЪМ ОТ АТЕНТАТА: ВИДЯХ УЖАСА (ВИДЕО)

В Барселона живеят около 30 хиляди българи. За късмет, никой от тях не е пострадал при терористичното нападение, но някои наши сънародници са били на метри от мястото на трагедията. 

СЛЕД АТЕНТАТА В БАРСЕЛОНА: 7-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ (ВИДЕО+СНИМКА)

7-годишно момченце от Австралия е в неизвестност след атентата. Малкият Джулиан и майка му били в района на площад „Каталуния", когато микробусът връхлетял и блъснал десетки пешеходци. Младата жена е в стабилно състояние, но никой не знае къде е синът ѝ.

Не закъсняха реакциите и на световните лидери. Европа, Съединените щати и Русия са единни срещу терора. А знамето на Испания през Европейския парламент е свалено наполовина. 

Minuto de silencio y banderas a media asta en el Parlamento en recuerdo de las víctimas de los atentados en España → https://t.co/oCvZ0zulaf pic.twitter.com/EphlZ1PhVY

— Parlamento Europeo (@Europarl_ES) August 18, 2017

По темата работиха Момчил Минков, Антоанета Николова, Николай Дойнов, Златина Зехирова, Анелия Тодорова

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.