Според властите подобни събития могат да провокират реакции сред групи хора

Турските власти въведоха забрана за провеждането на всякакви ЛГБТ мероприятия на територията на провинция Анкара до второ нареждане. Като причина регионалното ръководство посочи поддържането на обществения ред, предаде БГНЕС. 

Решението идва, след като столицата забрани провеждането на немскоезичен кинофестивал, посветен на хомосексуалните отношения, тъй като той може да предизвика изблици на омраза и терористични атаки.

„От 18 ноември до второ нареждане всички филмови и театрални мероприятия, прожекции, панели, семинари, изложби и др…. са забранени“, посочват от администрацията на Анкара на своя сайт.

Според местната управа подобни ЛГБТ събития могат да „провокират реакции сред определени сегменти“ на обществото, издавайки забраната, за да се „поддържа обществения ред“.

Според организаторите на немскоезичния фестивал обаче, властите трябва да предоставят по-добра защита на посетителите му, а не да го отменят. Те също така посочват, че решението е нарушение на техните конституционни права.

Очаква се решението на Анкара да разпали тревогите сред ЛГБТ активистите в Турция за това, че техните права за пореден път са ограничавани при управлението на президента Реджеп Ердоган.

Еднополовите връзки са законни в Турция от създаването на републиката през 1923 г. и преди това по времето на Османската империя от средата на 19 в.

Въпреки това ЛГБТ общността в страната се оплаква все по-често от негативно отношение и ограничени права, включително насилие, тормоз и сексуални престъпления.

Годишният прайд в Истанбул – изключително популярно събитие в близкото минало, три поредни години е забраняван от властите, които посочват като причина притеснения за сигурността. Активисти обвиняват правителството, че ограничава провеждането на подобни мероприятия, за да наложи консервативен морал в страната, АФП. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.