Българският храм „Свети Стефан” в Истанбул отново отвори врати

България ще посредничи за нормализирането на отношенията между Европейския съюз и Турция. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

Двамата присъстваха на официалното откриване на ремонтираната българска църква в Истанбул „Свети Стефан”.

ОФИЦИАЛНО: Откриха българския храм „Свети Стефан” В Истанбул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Денят над Босфора започна с издигането на българското и турското знаме. А пътят към храма беше осеян със ... спецполицаи. 

Храмът беше благословен от двама духовни водачи – Българският патриарх Неофит и Вселенският – Вартоломей, в присъствието и на мюсюлмански духовници.

Борисов разговаря на 4 очи с Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Слънчев ден! Красота! Богатство на нашата история и братски отношения в ново време. Да ни е честит обновеният храм „Свети Стефан”. И да се издига българският дух”, заяви патриарх Неофит.

Борисов пред Йълдъръм: Турция е важен партньор на България (ВИДЕО)

Приятелски отношения демонстрираха и българският премиер Бойко Борисов, и турският президент Реджеп Ердоган. Не само между страните си, но и помежду си.

Ердоган: Реставрацията на „Свети Стефан” е послание към международната общност (ВИДЕО)

„Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог има възстановен храм – „Свети Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството, разбирателството и винаги съм казвал за мира – много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир.  Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове”, заяви Борисов.

Нейнски: България може да бъде посредник в отношенията между Турция и ЕС

„Това, че откриването на църквата се прави в период, в който България е председател на ЕС, е всъщност едно заявление, много важно съобщение, което казваме на международната общност”, заяви Ердоган.

„С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни””, призова премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

Един архонт на 90 – пазителят на българския дух в Истанбул

Срещите между турския президент и българския премиер продължиха на четири очи. Борисов подчерта, че България ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията между Турция и страните от ЕС.

Борисов: Европредседателството е за 6 месеца, а отношенията ни с Турция - за векове

„ Турция е голяма държава и най-голям съсед на Европа. Длъжни сме през 2018 г. да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, такива, каквито бяха само преди няколко години”, заяви Борисов.

От своя страна - Реджеп Ердоган  напомни, че разчита паметниците, останали от Османско време у нас, също да се пазят и съхраняват – както Желязната църква.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.