Бойко Борисов пък заяви, че България е длъжна да нормализира отношенията между Турция и ЕС

Възстановяването на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул е важно послание към международната общност. С това Истанбул всъщност показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още веднъж показваме това на целия свят. Единството е в различието”. Това каза турският президент Реджеп Ердоган по време на официалната церемония по откриването на укрепения храм.

ОФИЦИАЛНО: Откриха българския храм „Свети Стефан” В Истанбул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Държавният глава подчерта, че страната му се опитва да възстанови всички храмове на различни религии, разположени на територията й.

Вярваме, че всички трябва да извършват своите религиозни обреди свободно. Нашата отговорност е бъдещите поколения да могат да видят ценните паметници на културата”, каза още Ердоган.

"Със стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул. По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган.

Борисов: Европредседателството е за 6 месеца, а отношенията ни с Турция - за векове (ВИДЕО)

"Църквата „Св. Стефан” през 2011 г. започна своята основна реставрация, когато аз бях кмет. И специализираната администрация на Истанбул и кметството дадоха своя принос в сътрудничество с нашите български приятели. Реставрацията беше трудна и продължителна и бяха направени разходи за 15 млн. лири. В местата, които са завладявали нашите деди, са осигурявали първо сигурност за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме и това е било разбирането на нашите деди. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни, подчерта турският президент.

Нейнски: България може да бъде посредник в отношенията между Турция и ЕС

Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др. Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение, да ви е честита Желязната църква, каза още Ердоган.

Турция е най-големият съсед на Европа. Ние сме длъжни, по време на европредседателството ни, да нормализираме отношенията между ЕС и Анкара и да ги направим такива, каквито бяха само преди няколко години”, заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

Над 3 млн. евро за реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

„Може би за мюфтията, който е с нас и за българските, мюсюлмани е било трудно да си представят президентът, премиерът на Турция, Вселенският патриарх и българският патриарх, да сме заедно, не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата. Такава прекрасна църква, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул да може да запалим по една свещичка, за което благодаря на общината. Когато го виждаме храма, мисля, че няма човек, който да не харесва това културно-историческо наследство“, заяви Борисов.

„България от 1 януари е председател на Съвета на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът каза ясно-бият се християни с християни, християни с мюсюлмани, има тероризъм в най-големите европейски столици. Само заедно може да преборим това, само с пълен обмен на информация. Това са последствията, а причините са, така както съдбата ни е поставила географски, политически да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяваме с другите и днешният ден е такъв, че целият свят и Балканите ще видят как може християнски и мюсюлмански градове, да са градове за религиозна толерантност“, подчерта премиерът Борисов.

Един архонт на 90 – пазителят на българския дух в Истанбул (ВИДЕО)

„Всички ние живеем в мир. Солидарен съм с президента Ердоган, че обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт. Ние имаме редкия шанс българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност. Символиката на днешния ден води и символика към Европа“, каза българският министър-председател.

Бойко Борисов подчерта, че Турция е най-големият съсед на ЕС. „Турция е държавата с най-голяма армия в Европа, Турция е голяма държава, ние трябва да направим всичко възможно и за радост, наблюдавах и много внимателно срещите на президента Ердоган с президента Макрон. Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Аз съм бил, когато президентът Ердоган идваше в Страсбург, премиерът идваше на европейски съвети. Е, изборите на много места минаха. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността, минават през подобряване на отношенията. Въобще не си поставяме, макар, че ние сме велика, малка държава, да играем някакъв съществен принос, но ако може да помогнем в тази посока, ще помогнем, разбира се. Аз съм убеден, че това е пътят“, категоричен бе Борисов. 

Той пожела на турския народ през новата 2018 година да се радва на просперитет, мир и щастие.

Още от речите на двамата лидери гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.