Тя ще протече под знака на Brexit

В Страсбург започна първата за нашето председателство пленарна сесия на Европейския парламент. На заседанието премиерът Бойко Борисов ще представи плана на нашето председателство.

В Страсбург се събраха както всички еврокомисари, така и евродепутатите, а денят започна с отчет на естонското председателство и финалните решения на Общността за миналата година, по които нашето председателство трябва да продължи работа, поемайки щафетата от Естония.

Фараж ще трябва да възстанови 40 000 евро на Европарламента

Естония отчита почти изпълнен план по своите приоритети. Това, което естонците не успяха да изпълнят, за съжаление са най-болните теми, които поема българското председателство като задължителните квоти за имигранти, кохезионните фондове и Brexit.

„Искам да благодаря на естонския министър-председател и някои от неговите министри, за много успешното и много европейското председателство. То беше едно от най-добре подготвените и най-професионално проведените, които помня. Потвърди се правилото, че малките държави правят най-добрите председателства и търсят съгласието”, заяви председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Българските министри и членовете на ЕК заседаваха в НДК (СНИМКИ)

Пред европарламента председателят на Европейския съвет Доналд Туск отчита напредък на преговорите по излизането на Великобритания от общността. Съветът даде зелена светлина за започване на втората фаза от преговорите, а тя засяга най-трудната част: парите. Брюксел предвижда намаляването на фондовете наполовина и увеличаване на членските вноски. Самата Великобритания пък ще получи сметката за напускането си по време на нашето председателство.

„Ако Великобритания председателстваше вероятно щеше да се фокусира върху международни теми или Тръмп например. А всъщност сега за вас проблем ще бъде Brexit. Трудната част от преговорите тепърва започва и ще трябва да лавирате между различни интереси, които ще се сблъскат и единността на 27 ще бъде под въпрос.  България трябва да внимава, защото ще бъде дърпана от различни страни. Добре, че премиерът Борисов има широки рамене и мисля, че ще е ОК”, заяви Бруно Уотърфилд, в-к „Таймс”.

А тази вечер премиерът Борисов и министър Лиляна Павлова ще имат среща с представителите на ЕНП- политическото семейство, към което принадлежи ГЕРБ. В сряда в 15 минутна реч Борисов ще представи пред евродепутатите и комисарите план за нашето председателство.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.