Това твърдят учени от Университета в Торонто

Космическото пътешествие на електромобила „Тесла”, изстрелян с ракетата "Фалкон хеви" преди дни, може да завърши безславно. Според учени личната кола на Илон Мъск след време ще се сблъска със… Земята.

Български астрофизик: Мъск изпрати в Космоса спортна кола, защото има чувство за хумор

„Вероятно „Тесла” ще се удари в нас до няколко десетки милиони години”, казва Хано Райн в Университета в Торонто, който е направил симулация на движението на „Роудстъра”. Той вече е вписан като „тяло от Слънчевата система” в каталога на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Уникални кадри след изстрелването на ракетата "Фалкон Хеви" (ВИДЕО)

Рейн и неговите сътрудници са изчислили орбитата на автомобила за няколко милиона години напред, за да предвидят траекторията на колата, която прави „лупинги” около Слънцето, пише National Geographic.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КОЛАТА И НЕЙНАТА РАКЕТА-НОСИТЕЛ

Факт е, че пътят на електромобила няма как да се определи с точност в дългосрочен план. Но е ясно, че следващата му близка среща с нас ще настъпи през 2091-ва, когато той ще бъде на около 400 000 км от Земята (разстоянието от нашата планета до Луната). Затова „Тесла”-та дори ще може да бъде видяна с правилния телескоп.

Ако искате да следите движението й във всеки един момент, можете да го сторите на сайта whereisroadster.com. 

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.