Това заяви председателят на Европейската комисия

Международната общност има задачата да установи и подведе под отговорност виновниците за всяко нападение с химическо оръжие. Това заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод снощния удар в Сирия.

Меркел: Ударът по Сирия беше необходим

Снощи Франция, Великобритания и САЩ дадоха съгласуван военен отговор на ужасното нападение на сирийския режим срещу цивилни в Дума на 7 април, отбелязва Юнкер.

The use of chemical weapons is unacceptable in any circumstances and must be condemned in the strongest terms. The international community has the responsibility to identify and hold accountable those responsible of any attack with chemical weapons. #Syria pic.twitter.com/beF6IEirEP

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) April 14, 2018

ЕК вече посочи, че употребата на химическо оръжие е неприемлива, независимо от обстоятелствата и трябва да бъде осъдена възможно най-решително. Това не беше първият път, в който режимът в Сирия използва химическо оръжие срещу цивилни, но трябва да остане последният, добавя председателят на ЕК.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Той отбелязва, че конфликтът в Сирия навлиза в осмата поредна година и допълва, че съществува крайна необходимост от трайно прекратяване на огъня, спазвано от всички. По неговите думи това би проправило пътя към постигане на договорено политическо решение и траен мир, в рамките на процеса от Женева под ръководството на ООН. След понесените страдания, сирийците заслужават поне това, се посочва в изявлението.

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.