Пратката с оръжия се състои от 1800 броя с тегло 907 кг и 1700 с тегло 226 кг

Съединените щати спряха временно доставка на бомби за Израел, след като тя не успя да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафа в Газа. Това заяви високопоставен американски служител.

"Миналата седмица спряхме една пратка оръжия. Тя се състои от 1800 бомби с тегло 907 кг и 1700 бомби с тегло 226 кг", заяви високопоставеният служител в администрацията на президента Джо Байдън при условие за анонимност. "Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка", добави той.

Администрацията на Байдън взе това решение, когато се оказа, че Израел е на прага на мащабна сухопътна операция в Рафа, на която Вашингтон категорично се противопоставя. Израелски и американски официални лица обсъждаха алтернативи. "Дискусиите продължават и не са отговорили напълно на нашите опасения", каза високопоставеният американски служител.

Израел установи контрол върху палестинската страна на пункта „Рафа"

"Американската военна помощ от началото на войната е безпрецедентна по мащаб в историята на Израел. Наред с това има нещо по-важно от нея - оперативната помощ. Партньорството на израелската армия с американското централно командване има безпрецедентен оперативен мащаб", заяви Даниел Хагари.

Държавният департамент на САЩ все още преразглежда трансфери на оръжия, включително използването на комплекти прецизни бомби, известни като JDAM. На 7 май Израел изпрати танкове в Рафа и завзе граничния пункт с Египет.