Медиатори отново са в египетската столица Кайро за нов кръг преговори

Израел обяви, че вече контролира граничния пункт „Рафа” от страната на Ивицата Газа. През пункта продължава да преминава жизненоважната хуманитарна помощ. Израел и „Хамас” се срещат в Египет за нов кръг преговори за постигане на примирие.

Стрелба се чува в град Рафа през днешния ден. Гърмежите са толкова силни, че отекват и от другата страна на границата - в съседен Египет. Според палестински източници, при израелската операция са убити няколко души.

Операцията започна само часове след като Израел нареди на жителите на няколко района на Рафа да се евакуират. Само няколко часа по-късно „Хамас” обяви, че приема мирно споразумение с Израел.

„Хамас” прие предложението за примирие в Газа

„Очакваме от израелското правителство да приеме тази сделка, за да спаси всички останали заложници, които все още са живи. Спасявайте животи. Не говорете за бой и кръв”, заяви бащата на отвлечен от „Хамас” израелски гражданин Йехуда Коен.

Засега не е ясно какви са точно условията по споразумението, което „Хамас” обяви, че приема. „Израел иска прекратяване на огъня и връщане на заложниците, но не постоянно прекратяване на огъня. „Хамас” искат размяна на затворници, връщане на заложниците и постоянно примирие”, журналистът от вестник "Ню Йорк Таймс" Томас Фридман.

Израелски медиатори днес отново са в египетската столица Кайро за нов кръг преговори. „Едновременно с това извършваме операция в Ивицата Газа и ще продължим с нея”, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

„Хизбула“ е извършила нападение с дрон срещу израелски град

Израелската армия обяви още, че въздушните удари, които нанася в Рафа са начин да бъде оказан натиск на „Хамас” да приеме всички искания на еврейската държава. Европейският съюз обаче изрази опасения за цивилните граждани на Газа:

„Страхувам се, че операцията отново ще доведе до много цивилни жертви. В Газа има 600 000 деца. Те ще бъдат изтласкани в така наречените безопасни зони. В Газа няма безопасни зони”, посочи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Говорителят на Белия дом също изрази опасения за съдбата на цивилните при израелска операция срещу град Рафа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase