Предлагат се глоби за отборите, чиито фенове използват нецензурни думи

Клипове и плакати срещу насилието преди всяко спортно събитие. Глоби за отборите, чиито фенове използват нецензурни думи. Това решиха институциите, след като две деца бяха снимани с изрисувани свастики по телата. Полицията разпита бащата и на второто момче, снимано на стадиона. 

Георги Гълъбов нито видял, нито разбрал кой и кога е нарисувал свастика по тялото на 8-годишния му син. 

„През второто полувреме си свали тениската и тогава го видяхме”, разказа Георги Гълъбов. 

Бащата на второто изрисувано със свастики момче: Травмирахте ми детето!

Ето какъв е проблемът според институциите. 

„Родителят е допуснал това тяхно поведение, децата да изглеждат по този начин, да имат и таква символика, която насажда езикова омраза”, коментира Камелия Николова от Агенцията за закрила на детето. 

Бащата на свой ред видя други проблеми. 

ИЗРИСУВАНИТЕ СЪС СВАСТИКИ ДЕЦА: Трябва ли да има санкции за родителите?

„Аз съм националист, така че няма проблеми, за мен това не е грешно. В цялата тази ситуация ми травмирахте детето, защото 6 дни се говори за деца, че са нарисувани”, добави Георги Гълъбов. 

Случилото се вдигна на крак МВР, Агенцията за закрила на детето, Футболния съюз, Агенцията за социално подпомагане и Столична община. След обсъждане те решиха, че преди всяка спортна среща ще се излъчват клипове с послания срещу насилието и агресията. 

Откриха родителите на децата със свастиките на мача "Левски"-"Славия"

„Да има ограничение един пълнолетен с колко деца да влезе. Родителят трябва да понесе отговорност, например да бъде забранено на родителя една година да посещава спортни мероприятия”, коментира Камелия Николова от Агенцията за закрила на детето. 

Такава забрана сега не може да бъде наложена. Може обаче да бъде глобен отборът, на който тези родители и деца са фенове. 

„Футболният клуб може да говори с тях и да им обясни, че търпят сериозни финансови санкции за тези неща - за всички нецензурни думи им налагаме големи глоби”, коментира Васил Василев от Българския футболен съюз. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.