Подходящо място за деца ли са стадионите?

Казусът с децата на мача на „Левски”, които имаха изрисувани свастики по телата си коментира пред NOVA училищният психолог Младен Владимиров.

Бащата на дете с изрисувани нецензурни послания: Не знаех какво има по тялото му

„Бащата въпреки това, че толкова институции от няколко дни и медиите говорите, не е разбрал сложността на случилото се, не е разбрал  рисковете за детето си и се опитва да го омаловажи. Нещо повече, говори, че това дете системно слиза долу, както и че полицията повече от веднъж неглижирала това. Нещо позитивно, което ни подсказа бащата е как да няма бомбички на стадиона, когато детето е долу. Изключително несериозен е разговорът. Едва ли агитките имат умни бомби като президента Тръмп, да знаят кога да хвърлят и какво да направят”, изрази мнение психологът.

„Детето не трябва да бъде там. Не че не трябва да бъде на футболен мач, напротив, връзката с бащата е много важна за футболната идентичност. Но не трябва да бъде на пистата. Не трябва да бъде по този начин написано „всички полицаи са…”, защото в България като цяло имаме хронично недоверие в институциите, и ако почнем от толкова ранна детска възраст да караме децата да мразят хората, които са призвани да пазят обществения ред, ще развием в него недоверие”, каза Владимиров.

Откриха родителите на децата със свастиките на мача "Левски"-"Славия"

Той заяви, че това е своего рода провокация към служителите на МВР, която според него, бащата преповторил и омаловажил риска за детето си.

„Дори само това, че се опитва да извади от контекста тази ръка, която ясно е опъната в нацистки поздрав. Дори само това, че казва, че някой е хванал детето му пред стадиона. Бога ми, какъв родител си, ако дадеш някой да хване детето ти пред стадиона и да рисува по него?”

„Днес е международният ден на семейството. Ние трябва да подкрепим това семейство, за да разбере какви са рисковете за това малко дете”, каза той.

Какви наказания могат да получат родителите на децата с нацистки символи?

Експертът изрази мнение, че има шанс този казус да се разреши, защото най-вероятно отговорните институции ще работят със семейството, за да повишат родителския капацитет. Той подчерта, че това е най-добрият вариант, вместо да се прибегне до наказателни мерки за детето или бащата.

„Не е в момента да издърпаме ушите на детето или бащата, и да се натрупа в тях обида, която да доведе до разрастване на пропастта между семейство и държава”, каза той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.