От АБВ проведоха паралелен протест в подкрепа на проекта

Два протеста се проведоха недалеч един от друг. Поводът бе рестартът на АЕЦ” Белене”.

Според десните обаче, темите са си все същите - колко ще струва изграждането, кой ще го плати, има ли въобще нужда от проекта, ценово конкурентен ли ще бъде на пазара, какъв е рискът за околната среда.

Русия: Готови сме да разгледаме газови проекти с България при гаранции от София и Брюксел

Заради засичането на двата протеста имаше леко недоволство.

Само на метри разстояние от десния протест, привърженици на АБВ скандират в защита на проекта за втора АЕЦ „Белене”.

Демонстрацията в защита на втората атомна централа е първа масова проява на АБВ от много време насам. Интересното е, че тя съвпадна и дори по документи изпревари протеста на „Демократична България”. Част от протестиращите от АБВ бяха докарани с автобуси от Северозападна България.

"За" и "против" подновяването на строежа на АЕЦ "Белене"

Според тях проектът е напълно безопасен, екологичен и изгоден. Те смятат, че той е нужен на България, за да не изгубим енергийните си позиции.

„Европейската комисия с нейните институции се е произнесла, издавайки лицензи за изграждане на атомната централа в Белене. По едно време не трябваше да дава пари България. Добре, няма да дава. След това не трябваше парите да са руски. Добре, няма да са руски. Сега в момента има френски кандидати, има британски интерес и има китайски интерес. Аз предлагам да не им пречим да опитат да инвестират в България по десетина милиарда”, заяви Румен Петков от АБВ.

Нено Димов: От екологична гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно

„Някой може ли да ми каже по света да има губеща ядрена централа? Чел съм доста по темата, но ми се струва, че такова чудо няма! Става дума за високотехнологичен проект! Издишат в своята съпротива опонентите! Да извадят едно име, човек или субект, който е взел не една рубла! Една копейка е взел”, коментира и президентът Георги Първанов.

Репортери: Методи Владимиров, Калина Влайкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.