Колко ще струва проекта на държавата?

„Днес ние имаме доставено оборудване на площадката. Не разбирам защо през 2008 г. процесът беше спрян. Не мога да преценя защо правителството сега реши да рестартира проекта. Но това е едно от малкото действия та правителството, които трябва да бъдат подкрепени”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на АБВ Румен Петков по повод протестите за подновяването на строежа на втората атомна централа у нас.

И цитира британски политик, според който през 2030 г. недостигът на електроенергия ще бъде около 4000 Мвч.

Нено Димов: От екологична гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно

Според Румен Петков пред страната ни има две възможности – България да излезе от клуба на ядрените държави, да влезе в зависимост от доставката на електроенергия, и втората – да направи решение, което ще гарантира между 40 000 и 50 000 работни места.

Протести „за” и „против” АЕЦ „Белене”

„В продължение на 30 години проектът „Белене” не се случи. Единственото обяснение защо този проект няколко пъти се спира и се рестартира е, че този проект отдавна е престанал да бъде икономически проект. Той от доста време е политически проект. Той е свързан с това България да избере политически партньор, с който да го прави”, коментира председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

„За хората от Северна България не е без значение къде ще се съхранява отработеното гориво. През 2017 г. България не е изпращала отработеното ядрено гориво, което е вредно за хората, за преработка в Русия”, каза още Димитър Делчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.