Циклонът "Нефели" навлиза в България

Бури, порои и светкавици в половин България. Лятото отстъпва място на дъждовете, които могат да доведат до наводнения. Оранжев код е в сила за 9 области, жълт - за 15.

Валежите у нас започнаха тази вечер и ще се усилват. По данни на Агенцията за борба с градушките в района на Елхово и Карнобат в рамките на час са се изсипали около 10-15 литра на квадратен метър. 

В съседна Гърция пороите вече причиниха наводнения и щети. А циклонът "Нефели", отговорен за тези порои, се приближава от Гърция към България. 

Дъждове, предупреждения за наводнения и магнитни бури

Държавата е в готовност да посрещне циклона “Нефели”. Кметовете в цяла Южна България започват непрекъснато следене на нивата на язовири и реки. А служителите на МВР са в готовност да реагират при сигнали за бедствия. Първите дъждове вече паднаха в Южна България.

„Доста ще вали. Това е типична обстановка за зимата, а не за лятото и това я прави още по-непредвидима. От неделя до следващата неделя гарантирам една топла вълна, но дотогава ще има много дъжд”, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.