Франческо Молинари отбеляза впечатляващ сезон

Тайгър Уудс се завърна с гръм и трясък в голфа след дълго отсъствие и през следващия сезон ще се бори за 15-та титла от Мейджър турнирите. Шампионът на Бритиш Оупън Франческо Молинари пък от своя страна вдъхнови Европа за успех над САЩ за Райдър Къп в Париж. Годината в голфа бе изпълнена с любопитни и драматични моменти, обобщава БГНЕС.

Освен завръщането на Уудс, на световната сцена изгряха и нови звезди. Един от тях бе Джъстин Томас, който загуби от ветерана Фил Микелсън на Мексиканския Оупън, но 25-годишният състезател даде началото на серия от добри резултати за американците под 30-годишна възраст.

Уудс, който спечели първата си турнирна победа от 2013 година насам на Тур Чемпиъншип, завърши сезона с четири поредни загуби на Райдър Къп и поражение от Микелсън в двубой, игран в Лас Вегас. Но нищо не може да отнеме от това, че 14-годишният Мейджър шампион се завърна след четиригодишно отсъствие заради различни проблеми с контузии. 42-годишният голфър водеше на Бритиш Оупън, преди да спечели Тур Чемпиъншип.

An unforgettable shot. @TigerWoods' eagle hole-out @MemorialGolf ... 😵🦅 Count it down. No. 7️⃣ in the Top 10 Shots of 2018 🎥 pic.twitter.com/vWPdAfCmR5

— PGA TOUR (@PGATOUR) December 24, 2018

Догодина той ще се опита да се приближи до рекорда на Джак Никлаус, който има 18 Мейджър титли. Уудс обаче няма голяма титла в колекцията си от десетилетие насам. Въпреки това американецът се изкачи от място извън първите 1000 до 13-та позиция в световната ранглиста. Уудс вече обяви намерението си да бъде играч и капитан за Президентската купа в Мелбърн.

Преди началото на Райдър Къп, всички погледи бяха насочени към Уудс и американския отбор, който се опитваше да прекъсне 25-годишна суша без трофей на европейска почва. Но не на това мнение бяха Франческо Молинари и Томи Флийтуд, които със своето впечатляващо представяне в тандем доведоха европейците до ценната престижна купа през септември.

Снимка: GettyImages 

Дуото, по-известно като ,,Молиуд“, спечели четири поредни мача в партньорство, а домакините, водени от Томас Бьорн се наложиха категорично над американския състав с 17.5 – 10.5, след като загубиха първата сесия, а Молинари стана първият европеец в историята, който печели пет от пет възможни точки. Освен това италианецът прибави трофеите от Уентуърт и първата си победа в САЩ. ,,Ако някой ми бе казал, че ще спечеля Уентуърт, PGA Tour, Бритиш Оупън и пет точки на Райдър Къп, щях да му се изсмея“, заяви Молинари след триумфа си от Европейския тур в Дубай през ноември.

Брукс Кьопка се представи също силно през 2018 година, като спечели два Мейджъра. Той, заедно с Томас, Рики Фаулър и шампионът от Мастърса Патрий Рийд ще са младите американци, които ще бъдат следени през 2019, а към тях може да бъде причислен и испанецът Джон Рам. През новия сезон четирите Мейджъра ще се проведат между април и юли след драстични промени в графика, като USPGA ще се проведе преди Ю Ес Оупън, а Бритиш Оупън ще бъде последният Мейджър турнир за годината.

Кампанията в голфа при жените също бе силна, като англичанката Джорджа Хол и шведката Пернила Линдберг направиха пробиви съответно на Бритиш Оупън и Ана Инспирейшън. Хол също така впечатли в дует със сънародника си Чарли Хъл в смесен отбор, докато Лекси Томпсън показа своите качества на QBE Shootout заедно с Тони Финау по-рано този месец.

Най-паметният момент при жените за 2018 дойде в началото на април, когато Линдберг попречи на Парк Инбее да спечели осма Мейджър титла след жестока битка и внезапна смърт, която започна в неделя полунощ и завърши в понеделник сутрин. Най-добрите в света ще се завърнат за началото на новия сезон на първия Мейджър в Dinah Shore след три месеца, само седмици преди всички погледи да бъдат насочени към мъжете и Augusta National. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.