Те са част от разбитата група, която фалшифицирала трудов стаж

Съдът остави в ареста и тримата задържани след акцията в НОИ-Силистра. Това са директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра Стоянка Симеонова и бившия служител на НОИ в София Тодор Тодоров.

Снимка: БГНЕС

От разследването стана ясно, че с фалшив трудов стаж определени хора са получавали максималната пенсия незаслужено. 

Съдебното заседание започна с искане от страна на Милен Пенчев. Защитникът му обяви, че настоява залата да напуснат журналистите, защото свързвали непрекъснато случая с Пенчев с неговата дъщеря – певицата Тита. Съдът обаче не уважи това искане.

Самият Пенчев защити себе си пред съда като заяви, че самият той е инициирал проверка по повод съмнително издадените пенсии и е подготвил доклад, който е изпратил в икономическа полиция и в прокуратурата. По  думите му намерените в колата му и в апартамента му досиета били в резултат на тази проверка.

Решението на съда очаква и Стоянка Симеонова, която според прокуратурата, под диктовката на Пенчев тя е записвала като „силно мой човек” хората, които трябвало да получат привилегировани пенсии. Съдията обяви, че друга от обвиняемите – Евгения Мутафчиева е потвърдила схемата така, както я описват свидетелите.

Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент. „Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Шестима души, сред които и шефът на НОИ- Силистра, са с повдигнати обвинения

В групата участват длъжностни лица – това са директорът на НОИ-Силистра, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. „Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Снимка: БГНЕС

ПЕНСИИ ЗА ПРОДАН: Как е източван НОИ в Силистра?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.