Те са част от разбитата група, която фалшифицирала трудов стаж

Шестима души, сред които и шефът на НОИ- Силистра, са с повдигнати обвинения, обвиха от Специализирана прокуратура. Те са част от разбитата група, която фалшифицирала трудов стаж. Срещу 10 хиляди лева "фалшивите" пенсионери успявали да си купят възможно най-високата пенсия. В петък спецакции се проведоха едновременно в София и Силистра.

ПЕНСИИ ЗА ПРОДАН: Как е източван НОИ в Силистра?

Специален таен код е указвал на държавните служители, че на даден човек трябва да бъде обърнато внимание. Схемата е действала от 2017 г. При нея са изготвени фалшиви документи на около 20 души. От нея са се възползвали кметове и общински съветници от района на Силистра. Желаещите са плащали на посредник, който е задържал банковите карти, на които са превеждани пенсиите.

Един от обвиняемите – шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, е бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник. Пенчев е баща на певицата Тита. Сигнали срещу него досега не е имало. Спецпрокурорите обаче твърдят, че със СРС-та разкрили ролята му в схемата. От Общинския съвет в Силистра обясниха за NOVA, че са научили за разследването от медиите.

„Нито до мен като председател на Общинския съвет, нито до Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, която съществува във всички общински съвети, нямаме такъв сигнал за г-н Пенчев”, каза шефът на ОС д-р Мария Димитрова.

КОРУПЦИОННА СХЕМА: 10 000 лева за възможно най-високата пенсия (ОБЗОР)

„В хода на досъдебното производство е установена ролята на шефа на НОИ-Силистра. Той по телефона е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии” лични данни на лица, които са искали да получават пенсии. Тя е записвала на бележка „смч”, което означавало „силно мой човек”. С тези отбелязвания служители знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изработвали бързо и безпроблемно, не се извършвали и нужните проверки” обясни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Възнаграждението е било в зависимост от размера на пенсията. Ако е била по-висока, картата на пенсионера е оставала при тях за по-дълъг период от време”, обясни наблюдаващият прокурор Николай Димитров.

Сред обвиняемите са и началникът на отдела за отпускане на пенсии в града, бивш служител на НОИ-София и 3-членно семейство, за което се знае, че е изготвило голяма част от фалшивите документи.

Предстои да се реши дали да бъде внесено искане за постоянно задържане на шестимата обвинени или само на част от тях. А точният размер на щетите тепърва ще се уточнява.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.