Спецпрокуратурата, ГДБОП и Националната полиция ще дадат подробности за акцията в НОИ в Силистра

Специализираната прокуратура, ГДБОП и Националната полиция ще дадат подробности за разследването в НОИ в Силистра. При акцията бяха задържани повече от 10 души по разследване на схема за източване на бюджета на Националния осигурителен институт. 

КОРУПЦИОННА СХЕМА: 10 000 лева за възможно най-високата пенсия (ОБЗОР)

Става дума за фалшифициране на трудов стаж срещу 10 хиляди лева, благодарение на което участниците в схемата осигурявали по-високи пенсии.  

Схемата, според прокуратурата - плащаш на посредник, получаваш фалшиви документи за трудов стаж, а те отиват в НОИ. Така, срещу 10 хиляди лева всеки може да се превърне, например, в миньор с дългогодишен опит и висока пенсия. За да са сигурни, че ще си получат парите посредниците задържали дебитните карти, на които се превежда пенсията.

След това фиктивните пенсионери си получават картата и вече могат да раполагат с новата си пенсия. Задържани са над 10 души, сред тях и шефът на силистренския НОИ Милен Пенчев, баща на певицата Тита.

“Tой е длъжностно лице, без чието участие няма как да се случи цялата тази престъпна дейност”, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Обиски имаше и в дома му.

Милен Пенчев е бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник. Сигнали срещу него никога не е имало

Председателят на Общинският съвет в Силистра д-р Мария Димитрова заяви в ефира на „Събуди се”, че не са получавани сигнали срещу Милен Пенчев. „Нито до мен като председател на Общинския съвет, нито до Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество нямаме такъв сигнал за г-н Пенчев”, каза Димитрова.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.