Разбита беше група, фалшифицирала трудов стаж

Разбиха група, фалшифицирала трудов стаж. Срещу 10 000 лева "фалшивите" пенсионери успявали да си купят възможно най-високата пенсия. Спецакции се проведоха едновременно в София и Силистра. Задържани са повече от 10 души, сред които и шефът на НОИ - Силистра.

Схемата, според прокуратурата, е да плащаш на посредник и да получаваш фалшиви документи за трудов стаж, които отиват в НОИ. Така, срещу 10 000 лева всеки може да се превърне, например, в миньор с дългогодишен опит и висока пенсия.

Продължава акцията срещу източването на НОИ

За да са сигурни, че ще си получат парите посредниците задържали дебитните карти, на които се превежда пенсията. „Получаваш максимум пенсия. задържа дебитната карта, по която се получава пенсията, докато не си изтегли представител на групата 10 000 лева”, обясни Иван Гешев, заместник-главен прокурор. След това фиктивните пенсионери са получавали картата и вече могат да разполагат с новата си пенсия.

Шефът на НОИ - Силистра Милен Пенчев е бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник. Сигнали досега срещу него никога не е имало.

Процентът на получаващите инвалидни пенсии в Силистра е най-висок

„Тук потенциалът за злоупотреби е по-голям, защото този категоричен стаж тежи повече в пенсионната формула. Явно злоупотреби могат да се извършват не само с инвалидните пенсии, но и с пенсии за осигурителен стаж”, заяви Бисер Петков – министър на труда и социалната политика.

В началото на годината се разрази скандал и с фалшиви инвалидни пенсии. Тогава Силистра отново излезе на преден план, защото според данните на МВР всеки трети в града е с инвалидна пенсия.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.