Това става ясно от публикувания бюджет на НАСА

САЩ се надяват американски астронавти отново да стъпят на Луната през 2028 г., стана ясно от публикувания бюджет на космическата агенция НАСА.

"We are funding human-rated landers to go to the Moon for the first time in over 10 years." - NASA Administrator @JimBridenstine #Moon2Mars pic.twitter.com/0Uyg64LoRB

— Johnson Space Center (@NASA_Johnson) 11 март 2019 г.

Общо финансирането на НАСА през 2020 г. ще бъде 21 млрд. долара. От тях 363 млн. ще бъдат отделени за поддържане създаването от търговски компании на „голям апарат за доставка на товари, а след това и астронавти, на Луната“.

САЩ отново ще изпращат хора в Космоса без чужда помощ

„Партньорството с частни компании по развитието на пилотирана система за кацане на повърхността на земния спътник заедно с други изследвания отново ще върне превъзходството на САЩ по пътя към Луната, около нея и на нейната повърхност и ще доведе до кацането на хора на Луната през 2028 г.“, се казва в документа, публикуван на сайта на НАСА.

САЩ ще създадат коалиция от държави за усвояване на Луната

The full rotation of the #moon as seen by #NASA 's Lunar Reconnaissance Orbiter pic.twitter.com/aRVJNSsrn1

— Gabriele Corno (@Gabriele_Corno) 9 март 2019 г.

Строителството на тази станция ще започне през 2022 г., а първият пилотиран полет до нея е планиран за 2024 г.. Кацането на американски астронавт на Луната ще се състои в края на 2020-те години, сочат плановете на НАСА. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.