Данните са за първите три месеца на 2019 г.

Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните и други бунтовнически групировки, през първите три месеца на годината, съобщи ООН, цитирана от БТА. Данните сочат, че жертвите сред мирното население в Афганистан, причинени от правителството и неговите съюзници, за първи път надвишават загубите, нанесени от враговете им.

Бунтовниците, въпреки всичко, продължават да са отговорни за болшинството загинали и ранени цивилни, взети заедно, се казва в доклад на Мисията на ООН за съдействие на Афганистан (УНАМА), който беше огласен в Кабул.Според документа през първите три месеца на тази година 1773 цивилни са били убити или ранени, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато броят им е бил 2305. Миналата година като причина за големия брой жертви бяха посочени многото брутални самоубийствени атентати.

17 полицаи бяха убити при нападения на талибаните в Афганистан

Над 30 военни бяха убити при нападение на талибани в Афганистан

Правителствените и международните сили са ранили 303 цивилни, а бунтовниците - значително повече - 736, сочат данните на световната организация.

За пръв път от 2009 г., когато ООН започна да води статистика за цивилните жертви, смъртните случаи в резултат на действия на правителството и съюзниците му надвишават по брой тези при действия на враговете им, отбелязва Асошиейтед прес.

Взривове в Афганистан отнеха живота на 16 души

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан от началото на конфликта според УНАМА с 3804 убити, отбелязва Франс прес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.