"Темата на NOVA" ще ви покаже един различен свят

Тази седмица „Темата на NOVA” ще ви покаже един различен свят – този на социалното предприемачество, в който проблемите могат да бъдат решавани с инструментите на бизнеса. Свят без колебания и егоизъм, но и свят, в който вдъхновяващите истории на хора, за които социалното предприемачество, е знак на промяната на много съдби.

Казват, че ако успееш да излезеш от собствения си комфорт и създадеш устойчив финансов модел с едничката цел да правиш добро, то тогава ти си истински социален предприемач, като Мая и Стояна. През 2014-та създава проекта "Социална чайна", а през 2015-та чайната отваря врати. Днес е вече първо работно място, напуснали социална институция.

"Установихме, че това, което не правим като хората, е да се фокусираме не върху желанието ни да помогнем на тези, които са там, давайки им шоколади и плюшени мечета, а да им помогнем в процеса на израстване. Това, което децата в институции най-много им липсва не са шоколадите и плюшените мечета, а правилният ролеви модел и средата", каза Мая Донева.

Кирил е един от младежите, за които работата в "Чайната" е била трамплин не за висока заплата и спокоен живот, а за усъвършенстване на социалните умения, на езика и общуването. Две години по-късно той все още се връща тук, в "Чайната", под сянката на липите във Варна.

"Беше много сложно, защото не знаеш от къде да започнеш, нямаш умения да си намериш работа. Беше много трудно и ме беше много страх от това, че нямаш уменията да правиш нещо и нямаш на кого да разчиташ. Следва провал и трябва да се учиш от него. Така протече живота", каза още той.

"Кирил беше доста затворен и се радвам, че се развива успешно. Той е човек с много таланти и умения, а когато човек го срещне на улицата, трудно би могъл да си представи, че е с такъв тежък бекграунд", добави Стояна.

Да бъдеш социален предприемач, се оказва трудно. Често се сблъскваш с недоверието на хората и дали сме мнителни или загубили сетивността си към добрите намерения, не знам, но Мая и Стояна продължават да се борят с това.

"Социалното предприемачество е много трудно да го погледнеш дали като кауза или бизнес, защото един работодател не прекарва време със служителите си и да им обяснява как от тях може излезе добър човек. За мен е важно да помогнем на хората, за да ги превърнем в независими, а не да им създадем още една зависимост", добави Мая.

Днес е по-лесно, отколкото в началото, защото "Социалната чайна" вече дава своите резултати. От 2015-та досега през менторската програма са минали нда 25 младежи, излезли от дома за деца, лишени от родителска грижа.

"Темата на NOVA" можете да гледате в неделя след централните новини в 19:00ч.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.