Одитната агенция ще извърши проверка на медицинския център в „Златни пясъци”

Държавата срещу високите цени здравните услуги по Черноморието. Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на всички медицински центрове. Поводът- редица сигнали за драстично завишени цени. На място работят и инспектори от Медицинския надзор. 

За първи път пред NOVA говори близка на младежа, платил 530 лева за преглед в частен медицински център в „Златни пясъци”. Според Здравка Иванова дори и да е законно, изискването на огромната сума за извършените манипулации е неморално.

От медицинския център вече коментираха пред NOVA, че работят от години на подобни цени.

Късно вечерта с болки в ухото момчето отива до най-близката аптека, която се намира непосредствено до медицинския център. Близките разказват, че фармацевтите отказали да продадат медикаменти и го препратили към въпросното лечебно заведение.

Пред NOVA от медицинския център обаче твърдят друго - прегледът и манипулациите били сложни и продължителни.

19-годишен жител на ЮАР получи фактура за 530 лв. за преглед от лекар по морето

„Това не е никак лесна манипулация. Промивката се прави от специалист. Не може всеки да я извърши, защото има риск да се спука тъпанче”, коментира д-р Оксана Мокан.

Версиите се разминават и по темата говорило ли е момчето български език. „Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на развален български”, добави д-р Мокан.

„Момчето е български гражданин. Говори много добре български език, а с него дори е имало и българин”, казва Здравка Иванова.

Колкото до цената там спор няма. Равносметката е 530 лева.

„Подписал е документи и на 3 езика пише, че ще трябва да заплатят. Ние не работим със Здравната каса и кабинетът е частен”, допълва д-р Сергей Мокан.

„Това, което възмущава мен и други хора, е нереално високата цена. Все пак това е медицинска услуга. Общата сума е 530 лева. Фактурата е издадена на следващия ден, когато поискахме обяснения. Смешна сума, неморална и нереална”, казва още Здравка Иванова.

Смърт на дете в болница: Проверяват за лекарска грешка

19-годишното момче пристига в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свои приятел и се оплаквал от остра болка в ушите. Тогава на смяна е д-р Мокан. Специалист уши нос и гърло и съсобственик на частния център. Именно тя преглежда момчето.

„Уведомих ги, че това е медицински частен център, попитаха и за цената. Казах им 170 лева нощен преглед и оттам нататък зависи от услугата. Показах им и ценоразписа”, каза д-р Мокан.

След като подписал документа, пациентът бил прегледан. Издадена му е и фактура. От нея става ясно, че момчето е заплатило и 150 лева за промивка на уши.

50 лева пък струват консумативите, срещу 100 лева му е отстранено чуждо тяло от ухото, а 40 лева е изписването на рецепта.  Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ. Когато са чужденци ситуацията била по-сложна.

„Те дори да отидат във Варна, след като са граждани на ЮАР, няма как да получат безплатна помощ в държавна болница”, обяснява съсобственикът на медицинския център д-р Сергей Мокан. 

Заради пробива в НАП: Забрана за лекарите да слушат музика и да гледат филми от служебните си компютри

„Поради липсата на държавно, общинско, университетско, медицинско заведение търсиш помощта, която е най-близо, но въпросът е морален. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата струва толкова много и дали е редно. Въпросът е морален”, коментира ситуацията Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само, защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

 

 

 

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.