Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи

530 лева за преглед от лекар по морето. Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи. В цената на услугата освен преглед е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лева. Освен това във фактурата са вписани и консумативи на стойност 50 лв., интервенция по отстраняване на чуждо тяло от едното ухо на стойност 100 лв. и още услуги. Единствено екипът на NOVA успя да разговаря със собствениците на медицинския център. Единият от докторите е и човекът, прегледал 19-годишното момче, получило фактурата. Лекарят е  категоричен, че нарушения няма, ценоразписът е обявен, а момчето е било предупредено, че в частен кабинет.

19-годишното момче пристига в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свои приятел и се оплаквал от остра болка в ушите.

„Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на развален български”, спомня си д-р Оксана Мокан.

Тогава на смяна е д-р Мокан. Специалист уши нос и гърло и съсобственик на частния център. Именно тя преглежда момчето.

„Казах им, че това е частен медицински център и трябва да си заплатят. Казах им, че 170 лв. нощен преглед и оттам нататък зависи от услугата и им показах ценоразписа”, уверява д-р Мокан.

След като по думите на лекарите, подписал документа, пациентът бил прегледан. Дадена му е и фактура. От нея става ясно, че , момчето е заплатило и 150 лева за промивка на уши.

Заведение на морето свали цените след обществено недоволство?

„Това не е никак лесна манипулация. Промивка се прави от специалист. Не може всеки да я прави. Има риск да се спука тъпанче”, обясни д-р Мокан.

50 лева пък струват консумативите, срещу 100 лева му е отстранено чуждо тяло от ухото, а 40 лева е изписването на рецепта. 

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ. Когато са чужденци ситуацията била по-сложна.

„Въпросът е морален. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата  струва толкова много. Дали е редно? Въпросът е морален”, обясни Ани Бонева от Център за защита на правата в здравеопазването.

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински надзор обясниха пред NOVA, че извършват непрекъснати проверки на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е необходимо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.