Обвинен по случая е директорът на гимназията в града

Десет дни след като бившият кмет на Ихтиман и настоящ директор на гимназия в града Димитър Бонев беше задържан с белязани 5 000 лева, само по NOVA говори мъжът, дал подкупа. Това е бизнесменът Валентин Галчев. Според прокуратурата директорът го е изнудвал, за да не увеличава цената на арендата между училището и дружеството на Галчев.

„Първоначално знаех за 5 000 лева, впоследствие той обяви 5700 лева”, каза изнудваният за подкуп бизнесмен Валентин Галчев.  

В основаната на корупционната афера е цената на около 200 декара земя. Тя е на училището, но е дадена за ползване на фирма на Валентин Галчев.

ЗАРАДИ ПОДКУП: Бившият кмет на Ихтиман влезе в ареста

„Искаше ми тези пари, за да не прекрати договора ми за аренда или пък за да не вдигне наемната цена за аренда. Той ги искаше всяка година, а не еднократно. Той искаше всяка година да му давам по толкова. Средната заплата при нас е 800 лева. За мен това са заплати на 7 човека. Как да не са много пари”, добави Галчев. 

Самото предаване на белязаните 5 000 лева станало в колата на Галчев в района бившия стопански двор на Ихтиман. „Той се качи в колата ми и там взе парите”, разказа Галчев. Той започнал да се занимава с лешникови насаждения от 2015 г. Твърди, че намеренията му за подобен вид посеви били сериозни.

„Имам и други имоти. Като на тези други имоти престои засаждане на лешници. Аз лично съм се ориентирал в този бизнес с лешници. Моята амбиция е да направя 1000 дка”, обясни Галчев.

СЛЕД ОПИТ ЗА ПОДКУП: Арестуваха двама българи в Румъния

Бизнесменът твърди, че няма лични отношения с бившия кмет. „Той е публична личност в Ихтиман. Бил е два мандата кмет, после в общинския съвет. Просто всички го познават в Ихтиман. Не мога да кажа, че имам някакви по-близки отношения с него”, добави Галчев. 

Веднага след ареста му Димитър Бонев се обяви за жертва. „Заплашва ме с бухалки, искаше да ми счупи краката”, каза Бонев.

След скандала Галчев не е ходил в Ихтиман. „Когато подадох сигнала, се чувствах малко гузен. Едва ли не съм предател. Само че след като се случи това нещо, всички приятели, които гледаха репортажа и се запознаха със случая, казаха: „Браво! Само така трябва да работи против корумпираните чиновници”, разказа Галчев. 

Преди дни апелативният съд в София увеличи размера на гаранцията на Бонев от 3 000 на 5 000 лева. Под гаранция е и другият обвинен като съучастник по случая Страхил Алексов.